In april 2010 verloren wij onze enige dochter Sophie. Zij was op 5 februari pas 24 jaar geworden, en ze had het jaar voordien een prachtig studie parcours aan de universiteit afgerond. Maar ze wou nog wat van de wereld ontdekken en had een eerste job in Egypte als hostess aangenomen. Daar is ze op 22 april omgekomen in een auto ongeval. Onze wereld en ons leven is en zal sinds die dag waarop het blinde noodlot toesloeg nooit meer hetzelfde zijn. Al vele lange dagen van immer harder gemis.
En sinds die dag hadden wij het sterke verlangen iets tastbaars na te laten van onze dochter, maar we wisten niet wat of hoe.

Sophie is meter van de derde en jongste zoon (Julien, °2003) van onze beste vrienden Pierre en Jodie die in het buitenland wonen. Pierre is Fransman, en we kennen elkaar al sinds begin jaren 80 toen we samen in Thailand werkten. Wij zijn ook peter en meter van hun 2 andere zonen. Onze gezinnen zijn als familie voor mekaar.

In de zomer van 2011, tijdens een bezoek aan Pierre’s 95 jarige moeder had zij een verzoek. Sinds de tijd van ons verblijf in Thailand doneerde zij jaarlijks een bedrag aan de Father Ray Foundation in Pattaya, maar gezien haar hoge leeftijd zocht ze iemand om van haar deze vlag over te nemen, wat we met plezier toezegden.
Mevr.Suzanne overleed op 1 aug 2019, een maand voor haar 104e verjaardag.

Father Ray ontfermt zich over verlaten en weeskinderen, o.a. door voor onderdak, gezondheidszorg en scholing te zorgen. Na wat correspondentie met Father Ray, initieel over de verderzetting van die sponsoring, evolueerde dit al gauw naar een uitgebreider idee, wat finaal uitgroeide tot het oprichten van The Sophie Daems Scholarship Program, onder de vleugels van Father Ray, en dit in samenwerking met AMIE België.

Getalenteerde kinderen hebben ginds, meestal door gebrek aan financiële middelen, niet altijd de mogelijkheid om hogere studies te doen. Het project heeft als opzet om die studies (middelbare school en universiteit) te financieren, zodat die kinderen een hoger diploma kunnen behalen en daardoor kans en uitzicht hebben op een goeie job en een betere levensstandaard en toekomst.

Sinds 2012 werden al 12 kinderen in het programma opgenomen, waarvan er al enkele ondertussen hun diploma behaald hebben.
Het fonds zal in de volgende jaren nog meer kinderen van dit initiatief laten genieten. Daartoe engageren wij ons persoonlijk, en werken hieraan nauw samen met AMIE en Father Ray Foundation.

Dit is ons eerbetoon aan Sophie. Zo hopen wij haar naam verder te laten leven.

Jan en Mieke.