Het project

The Sophie Daems Scholarship Program heeft als opzet om voor kinderen onder de hoede van Father Ray Foundation een verdere beroepsopleiding (vocational-training) of hogere studies (universiteit) te financieren. Het project garandeert en reserveert de vereiste fondsen opdat voor elke kind de aangevatte studierichting tot het einde kan worden gefinancierd. Het project wordt beheerd door Father Ray, en de fondsen worden aangebracht via A.M.I.E. België.

Het is de bedoeling dat de gesponsorde kinderen, dankzij dit project, een hoger diploma behalen en daardoor kans en uitzicht hebben op een goeie job en een betere levenstandaard en toekomst.
Zij kunnen dan later, indien mogelijk en naar eigen vermogen, op hun beurt iets bijdragen aan Fr.Ray of ze kunnen hun opleiding en kennis aanwenden om voor enige tijd te werken bij Father Ray, waar men administratieve hulp, verpleegkundigen, leerkrachten e.d. met open armen verwelkomt.

Kristina Dathong (Gift) was onze eerste protegee, eind 2011, nog voor het project was opgezet. Ondertussen staat zij op eigen benen, heeft een job en is moeder geworden.

Onze studenten

Het schooljaar in Thailand begint in mei en eindigt in maart het volgende kalenderjaar.
In het schooljaar 2012-2013 hadden onze 2 eerste meisjes onder het project een studie aangevat en hun eerste jaar succesvol beëindigd : Ooh aan de universiteit en Gaw-ria voor Vocational Training.
Het volgende schooljaar 2013-2014 hadden deze 2 meisjes hun studie verder gezet, en waren 2 andere meisjes, Boong en Su, een universitaire opleiding begonnen. Alle 4 hebben ze dat jaar met succes afgemaakt. In 2014-2015 zetten deze 4 meisjes hun respectievelijke studie verder en kwamen er nog 2 nieuwe meisjes onder het program bij : Pop die ook aan een universitaire opleiding begon, en Foy die met een Vocational Training zou aanvatten. Maar Foy was tot onze spijt met haar studie gestopt omdat zij “moest” gaan werken om voor haar zieke grootmoeder te kunnen zorgen. Voor het schooljaar 2015-2016 kwamen er dan opnieuw 2 meisjes bij, de tweelingzussen Amanda en Donna, die beiden met een Vocational Training startten. Samen met de 5 vorige financierde het project op dat ogenblik de hogere studies van 7 meisjes. Ooh behaalde als eerste dat schooljaar haar diploma.
Op het einde van het schooljaar 2016-2017 behaalden ook Boong, Su en Pop hun diploma. Gaw-Ria beëindigde dat jaar haar studie in Vocational-Training en geïnspireerd door de andere meisjes en mede door onze aanmoedigingen heeft ook zij een hogere studie aangevat met succes.
Het schooljaar daarop werden Chompoo en Dao in het programma opgenomen en verwelkomden wij ook een eerste jongen, nicknamed Tom. Zijn droom is een hoger technisch diploma te kunnen behalen. Chompoo stopte kort daarop, wat we steeds betreuren

En tot onze spijt verliet ook Dao na 2 jaar het program.

Ondertussen heeft ook Gaw-ria haar diploma behaald en mochten wij in 2019 een nieuwe studente Deer verwelkomen, en in 2021 ook nog Sumitra.

Onze bezoeken
Eind februari 2013 bezochten wij voor de eerste keer de Father Ray Foundation in Pattaya, en waren erg onder de indruk van hun werk, de verwezenlijkingen en de omvang van de organisatie : 800 kinderen en 200 medewerkers. We werden er fantastisch ontvangen, door allemaal enorm vriendelijke en gedreven mensen.
Toen hebben we enkel Gaw-ria kunnen ontmoeten, terwijl Ooh in het noorden was en in haar examenperiode zat.
Begin april 2014 zijn we opnieuw bij Father Ray op bezoek gegaan, en konden toen alle 6 meisjes ontmoeten : 6 prachtige kinderen en goeie en beloftevolle studenten.
In mei 2015 gingen wij voor de derde keer naar Pattaya, en waren toen door Father Ray uitgenodigd om deel te nemen aan de 2-daagse viering van de 25e verjaardag van de Children’s Home. Het was fantastisch om samen met de meisjes, die dan schoolvakantie hadden, hieraan deel te nemen. We maakten dan ook kennis met de 2 nieuwe meisjes, Donna en Amanda. Allemaal leuke meiden, en allemaal aangename mensen bij Father Ray. We hebben van dat bezoek genoten. Daarna reisden we door naar Koh Samui waar we Gift en haar familie zagen.
In november 2016 bezochten wij opnieuw Father Ray in Pattaya. Ditmaal werden we vergezeld door ons nichtje Laura. Gedurende 2 dagen gaf Derek van Father Ray ons een volledige rondleiding. We bezochten het hoofdcomplex met de vocational-school voor gehandicapten, het Day-Care-Center met energieke en blije peuters, en de callcenters waar gehandicapten en blinden werken. Wat verderop in Pattaya gingen we langs de School-for-the-Blind, de Children’s-Home en Children’s-Village waar ook binnenkort een huisje in naam van Sophie zal gebouwd worden. Kijk voor meer info over de verschillende afdelingen van Father Ray even naar http://www.fr-ray.org/en/what-we-do/ . In de Children’s-Home hadden we een ontmoeting met de 6 meisjes die aan het programma deelnemen.
In de Children’s-Village zagen we Love-Rin, het meisje dat sinds 2016 door onze vriend Dirk H gesponsord wordt onder een vol-peterschap (zie http://www.fr-ray.org/86/sponsorship-form-frf-en.pdf ) dat via ons programma Com09 van AMIE verloopt. Hij was zelf enkele weken voor ons bij Father Ray op bezoek. Na Pattaya gingen we naar Hua-Hin waar we opnieuw Gift en haar familie zagen.
Laura was zeer gecharmeerd door de ontmoeting met onze meisjes. Ze was enorm onder de indruk van de omvang van de Father Ray Foundation (800+ kinderen onder hun hoede) en van de professionaliteit van al hun medewerkers, maar ook van wat onze bijdrage in dit groot geheel toch betekend.

Tijdens ons bezoek in november 2017 konden we opnieuw al onze studenten zien, ook zij die reeds hun diploma behaald hadden. Ze stellen het allemaal zeer goed. Een fantastisch groepje samen. We maakten ook kennis met Dao, en we hadden een aangenaam weerzien met Khun Somnuk. Daarna waren we opnieuw in Hua Hin met Gift en familie.

In 2018 zijn we niet op bezoek gegaan, maar we waren er opnieuw in maart 2019, ditmaal samen met onze nichtjes Sarah en Katrin. Ook zij waren sterk onder de indruk van alles wat Father Ray doet, en hebben genoten van de ontmoetingen met onze studenten. We gingen ook naar The Chilren’s-Village waar Derek ons toonde waar “บ้าน Sophie” (“Baan Sophie” = het Huis van Sophie) in de loop van dat jaar zal gebouwd worden.

Het was voor Sarah en Katrin, en in 2016 ook voor Laura, hun eerste reis naar Thailand (en Asië) en dit bezoek heeft hen wel een gans ander deel van het land en het leven daar laten zien. Wij vonden tijdens beide bezoeken hun gezelschap super.

En dan kwam Covid! Net als overal waren/zijn dit ook in Thailand zeer zware jaren. Pattaya werd een spookstad. Father Ray Foundation hield stand, en zorgde o.a. voor computers zodat de kinderen online de lessen konden blijven volgen, zo ook onze studenten.

We gingen opnieuw naar Pattaya eind november 2022, na 3 jaar. Onze studenten konden we niet zien want zij waren op school. We bezochten de Children’s Village waar we Sophie’s House konden zien. Het is een thuis voor een hele groep jonge meisjes, en dat stemt ons blij. We misten Derek die kort voor ons bezoek na vele vele jaren bij Father Ray definitief naar de UK terugkeerde.

In de volgende jaren zullen nog andere kennis kunnen maken met de Father Ray Foundation en ons projectje ter nagedachtenis van Sophie. Een bezoek ter plaatse laat steeds andere indrukken na dan beelden via televisie of andere media.

We kijken er naar uit om nog regelmatig naar Pattaya terug te gaan.

Wij danken iedereen bij Father Ray voor alles, en ook voor altijd Khun (Ms) Somnuk die ons het project heeft aangebracht, en Derek Franklin voor alle hulp, de vlotte kontakten via email en de ontvangst tijdens al onze bezoeken, in de loop van al die jaren van 2013 tot 2022.